Personatges il·lustres

JAUME JUANOLA I PICAMAL (1865 – 1963)

Nascut a la Menera prop de Prats de Molló i afincat a Camós
Féu molt popular la seva condició de “curandero”. Coneixedor de molts remeis casolans i ungüents de tota mena, van ser sol·licitats arreu de les comarques.

JOSEP CONGOST I PERADALTA (1886 – 1974)

Advocat que va néixer a Sant Vicenç i va morir a Girona.
Polític i literat, va ocupar l’alcaldia de Banyoles cap als anys 20.

JOAN MARISCOT I GELI (1896 – 1959)

Home important, moderat i profundament interessat sempre per les coses de Camós.
Descendent d’una de les més antigues i prestigioses famílies del poble, fou alcalde del municipi en el decurs dels anys 1939 – 1959.

VICENÇ CALSINA I COMA (1898 – 1992)

Carter del poble durant 52 anys seguits.
Persona molt dinàmica i de poques paraules.
La seva principal competència fou caminar contínuament, ja que la seva missió consistia a fer a peu el trajecte d’uns 12 a 14 Km diaris, de vegades calçat amb esclops

ESTEVE FERRER I REIG

Nascut el 1919. Estudiós que va seguir primer la carrera de magisteri i després féu oposicions a la judicial.
Ocupà càrrecs importants en la titularitat dels Jutjats de Santa Coloma de Farners i a Girona

REV. JOSEP M. VERDURA

Rector de les dues parròquies des de fa 38 anys.
Nascut a Calella d la Costa.
De jove tocava la guitarra i cantava per la ràdio.

MAURICI DURAN I GARCIA

En Maurici va néixer a Camós l’any 1927 i va ser un home que va destacar en la seva vida social. Fill d’una família de pagesos, va aprendre i va fer l’ofici de pagès durant anys, fins que, mogut per un afany de voler descobrir altres camps diferents dels de la terra, es va endinsar en el món de la ràdio. Amb un llenguatge planer i popular va fer que la seva veu fos escoltada arreu de les comarques gironines. La Voz de Gerona, Ràdio Popular de Figueres, Ràdio Girona, Ràdio Olot, Ràdio Costa Brava i Ràdio Banyoles han estat les emissores que en el transcurs dels anys han tingut els guions i la veu d’en Maurici com a col.laborador habitual, unes vegades parlant d’esport, i en d’altres, la major part de les vegades, explicant-nos els costums i formes de vida del món rural.

La popularitat d’aquells primers anys de ràdio el va animar a formar part el 1971 d’una llista electoral per procurador a Corts. En aquells anys de règim franquista va ser molt significatiu que un home de poble i pagès, guanyés la candidatura oficial dels homes que tenien l’interès del règim. Ben segur que la bona comunicació que havia sabut establir en tot el món de la pagesia fou un factor decisiu per tal que els vots fossin a favor de la candidatura de la qual ell formava part.

El món de l’esport, en especial el futbol, fou una altra de les seves passions. Els períodes durant els quals va ser president del CD Banyoles i més tard president del FC Girona es va caracteritzar per unes èpoques bones i amb la consecució de bons resultats pel Club. De manera especial en Maurici sempres lloava els clubs de futbol com el nostre, el CF Camós, que es preocupaven de mantenir el futbol base; en el llibre Camós, editat el 1993, escriu en relació a aquest tema “arreu és molt conegut aquest club que s’ha caracteritzat sempre per tenir una cura especial envers el futbol dels primers passos, de les primeres il.lusions, la semenca de futurs valors, el de menor quantia, el que complau a tots.”Els colors blanc i vermell del C.F. Camós tenen el seu origen en el seu pas pel C.F. Girona, que va regalar al Camós un equip de samarretes ja usades pel Girona.

Autor de llibres com Fem petar la xerrada (1971); coautor de Vida rural a la comarca de la Garrotxa (1981), 75 anys d’història del futbol banyolí (1988) i Josep Pla i els pagesos (1990) i també autor de Camós (1993) i Adéu, els pagesos (1996).

Va morir el 28 de maig de 1998.

LLUÍS MIAS I HERAS

En Lluís del mas Ventós, va néixer l’any 1927.
A l’hora d’incorporar-se al servei militar va passar la frontera i després de treballar poc temps a Perpinyà se’n va anar més amunt, fins a Orleans, on se li van demanar els papers.
Li van deixar escollir si repatriació o bé treballar en una companyia estatal de contruccions a l’exterior. Va estar a Tuníssia, Marroc, Algèria, Holanda, Bèlgica i Suïssa.
Per mèrits propis se li va atorgar la medalla del Mèrit en el Treball.
Es va nacionalitzar francès. Actualment està jubilat i viu a Orleans.

MARTIRIÀ MASDEVALL I ROURA

Nascut l’any 1939, però ara resideix a Serinyà.
Escultor que s’ha donat a conèixer amb el modelatge de matèria tan dura com el ferro.
Els seus cavalls i ocells de llargues potes han estat exposats en diversos llocs de Catalunya.

MIQUEL DURAN I PLANAS

Futbolista nascut l’any 1957.
És l’únic del poble que va arribar a jugar a la Primera Divisió, concretament defensant els colors de l’Espanyol, a més d’altres equips.

XAVIER TEIXIDOR ANGLADA

Va néixer l’any 1958.
Ferm lluitador en l’esfera agrícola-ramadera.
Dirigent agrari que ocupa des de fa anys la presidència de la important Cooperativa Agrícola de Banyoles

JOSEP ROBERT I SERRA

Nascut l’any 1967.
Destacat esportista, especialista en rem.
Subcampió del món en la categoria Juvenil, 12 títols de campió d’Espanya, seleccionat per les Olimpíades de Seül 88 i participant el les de Barcelona 92.