Vil·la romana de Vilauba

Vil·la romana de Vilauba

Vilauba és, sens dubte, la vil·la romana més coneguda de la comarca del Pla de l’Estany, pel davant del Mas Castell de Porqueres, Cornellà del Terri, Sant Esteve de Guialbes, Esponellà, etc.

Va ser descoberta l’any 1932 i excavada sistemàticament pel Museu Arqueològic Comarcal des de 1978 fins a l’actualitat.

Està situada dins del municipi de Camós, i s’estén a banda i banda de la carretera de Pujarnol, tot just a la sortida de Banyoles.

Es tracta d’una vil·la que comença a principis del s. I d.C., possiblement sobre una ocupació ibèrica anterior de la qual tenim pocs rastres, i que amb dues fases (I-III d.C. i III-VI d.C.), s’estén entre el món romà i el visigot, i constitueix avui dia el millor document, després de molts anys de recerca científica continuada, sobre la romanització a la comarca del Pla de l’Estany.

La seva activitat, a part de l’agrícola-ramadera de subsistència, sembla especialment dedicada durant la seva darrera fase a la producció industrial d’oli, producte excedent que es comercialitzava a la pròpia comarca o en altres de properes.

VISITES GUIADES

– A qui va dirigida l’activitat: Cicle superior de Primària, ESO i altres grups.

– Durada: 1 hora i mitja.

– Contingut de l’activitat: la visita ens introduirà al procés de romanització de la comarca i ens ajudarà a descobrir les principals característiques i l’evolució de les explotacions agrícoles en el món romà, així com les creences religioses, els ritus funeraris i la vida quotidiana al camp durant l’època romana.

– Nombre d’alumnes: 20-25

– Observacions: La visita al jaciment es pot complementar amb la visita al Museu Arqueològic Comarcal de Banyoles, on s’exposen els materials trobats en les excavacions arqueològiques.

INFORMACIÓ I RESERVES:

Museu Arqueològic Comarcal de Banyoles

Plaça de la Font, 11 – 17820 Banyoles

Tel. 972 57 23 61 – Fax: 972 57 59 61

LINKS D’INTERÈS

http://www.villasromaines.fr/