Església de Santa Magdalena de Noves

Església de Santa Magdalena de Noves

L’accés a Santa Magdalena, si es vol, es pot fer en vehicle fins allà mateix. El camí l’hem d’emprendre des de la carretera de Banyoles a Camós, uns 300 m abans del nucli de Camós, al veïnat de la Bòbila, perfectament senyalitzat.

És una de les tres esglésies d’origen romànic del municipi. L’església de Santa Magdalena té la particularitat que està situada dalt d’un puig des del qual ofereix una bona vista de les muntanyes veïnes. Un campanar de cadireta de dimensions molt robustes és el que infon la personalitat a aquesta església rural. El campanar, acabat en forma de piràmide, sobresurt molt i des de diferents indrets de Camós, ens permet tenir localitzada aquesta singular ermita.

L’església consta ja documentalment al segle XIII. Tot i les profundes reformes posteriors ha mantingut part de les particularitats d’aquesta construcció medieval. Des d’un punt de vista artístic destacaríem el retaule del segle XVI dedicat a Santa Magdalena i Sant Valeri. L’any 1992 es varen acabar les darreres obres de consolidació de l’església i el retorn del retaure restaurat.