La riera Matamors

Matamors 1

El Matamors és el riu o la riera que travessa el municipi per la banda nord fins a desembocar al Terri, a l’altura de Borgonyà. Neix al collet de Cal Negre (Porqueres) i recull l’aigua d’indrets de Pujarnol, Porqueres i dels rierols que baixen de la serralada camosina.

Tot i que en èpoques de forta sequera el Matamors acostuma a no portar aigua, quan plou molt, o en moments d’aiguats forts, el seu cabal esdevé sobtat i perillosíssim.

La utilitat de l’aigua del Matamors, quan se n’ha disposat en el decurs del temps, ha estat molta. Antigament va ser retinguda a una gran bassa per a fer funcionar durant molt de temps un petit molí a Can Milleres, i de sempre ha servit per regar els horts de la seva llera.

Tot i que durant anys va patir certs problemes de contaminació per abocaments de purins i aigües residuals, la riera ja s’ha recuperat i actualment presenta trams on el bosc de ribera i la riera tenen un aspecte fantàstic i hi podem gaudir d’espècies animals pròpies d’aquests ambients.Matamors 2

El nom del riu s’explica a partir d’un fet històric. Es diu que durant la dominació sarraïna hi va haver un atac dels invasors als cristians a un fondal anomenat “Salt d’en Vila”, situant en el pas del riu Matamors pel poblet de Pujarnol. Segons sembla, els sarraïns, amb una base a Puig Batallé (Camós),  es van assabentar que aquest indret era un lloc de pas pels guerrers cristians que es resistien a l’esclavitud mahometana, i  van reunir un contingent important d’homes per acabar amb ells. La seva sorpresa va ser la resistència dels cristians que van aconseguir una gloriosa victòria; de la desfeta dels sarraïns, es diu que l’aigua de la riera baixava plena de sangPrograma 9_opt.  Des d’aleshores el riu portà el nom de “Matamors” en memòria dels incomptables moros que perderen la vida en aquella jornada.